Monday, June 4, 2012

Blueberry Muffin Air Tangan Sendiri

Mood terajin sudah datang 
So apa lagi
Moh kita masuk dapur

Blueberry Muffin in d house~
Bukan susah pun 
Kejap je nak buat pun
Kalau rajin korang try plak ye

Cubaan pertama membuat muffin agak berjaya
Dalam gambar lupa nak letak susu..hehe
Rasa muffin kurang berkrim sebab pakai susu low fat
Belasah jela dalam peti ais ada susu low fat je
Tapi tetap sedap!!






Macam macam rupa ada muffin aku ni :P
 Blasah jela..janji boleh makan
Ohh aku tak letak badam kat atas tu
Jangan pulak korang cari mana aku punya badam yerk..
Korang pakai je apa yang ada
Tak perlu ikut sejibik sejibik resepi ni kengkadang
Blasah je..


Credit to my resepi

Bahan-bahan ( Hasilkan lebih kurang 24 biji )

  • 170 g mentega
  • 160 g gula kastor (boleh gunakan gula perang)
  • 4 biji telur gred A
  • 350 g tepung gandum
  • 20 g baking powder
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Blueberry filling secukupnya
  • Badam keping untuk hiasan (jika suka)
  • Muffin cup secukupnya (kurang lebih 24 biji)
  • 160 ml susu segar (susu cair pun boleh...)

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu per satu dan juga esen vanilla, sambil terus memukul hingga adunan menjadi putih.
  2. Gaul tepung bersama baking powder dan ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan mentega berselang-seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.
  3. Sudukan adunan ke dalam muffin cup, jangan penuh. Isikan sedikit blueberry filling dan tambah adunan muffin diatasnya. Anggaran 3/4 penuh. Tabur dgn sedikit badam keping dan susun dalam dulang pembakar.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 - 25 minit. Bergantung pada keadaan oven masing-masing.
  5. Keluarkan dan sejukkan. Nak makan masa hangat-hangat tu pun boleh juga.....

No comments:

Post a Comment